Понеділок, 13.05.2024, 16:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Потіївська сільська бібліотека

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 55
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Квітень » 24 » Презентація книги у музеї І.Гончара
13:11
Презентація книги у музеї І.Гончара

23 квітня 2014 року о 17.00 в Музеї Івана Гончара відбулася презентація книги Євгена Чернецького "Зажинки до родовідної книги Потіївки на Білоцерківщині" унікальної серії "Українське село". Потіївка стало третім селом в Україні, мешканці якого, завдячуючи дослідженням вченого-генеалога з Білої Церкви, ознайомилися з власними родоводами, а деякі вперше побачили герби своїх предків. Загалом книжку відомий український генеалог і краєзнавець Євген Чернецький написав у співпраці зі Світланою Соколенко, Петром Прилуцьким та видавцем Олександром Пшонківським.

   

Євген Чернецький - кандидат історичних наук, автор книг "Білоцерківський замок", "Браницькі", "Шляхами полковника Никифора Блаватного" та багатотомної серії довідників про правобережну шляхту. Його попередня книга з серії "Українське село" "Родовідна книга Красного та Затиші на Білоцерківщині" отримала персональну відзнаку голови журі 18-го Форуму видавців у Львові та увійшла до двадцятки найкращих видань України 2011 року.

"Українське село" - це серія книжок з багаторічним дослідженням генеалога-науковця в державних архівах родоводів селян, які видані за меценатської підтримки підприємців, народжених у цих селах.

"Село - пуповина нашого народу, нашої мови і всієї нашої духовности. Відновлення духовного зв'язку з ним, до чого спонукають праці Чернецького, Бондаря, Прилуцького зміцнюють нас як націю, а консолідована нація спроможна зберегти село..." (Левко Лук'яненко з передмови до книги "Українске село. Зажинки до родовідної книги Потіївки на Білоцерківщині")).

Співатор книги - Петро Прилуцький, меценат родом з Потіївки, всіх гостей презентації запросив на "кАрАвай з потіївської печі", саме так говорять тамтешні селяни. Пан Петро пояснив, чому в Потіївці "каРАвай", а не "коРОвай". Автори книги впевнені, що спонукають присутніх до видобування знань про своїх дідів-прадідів та родоводу українського народу.

Авторський колектив книжки “Українське село. Зажинки до родовідної книги Потіївки на Білоцерківщині” не зупиняються на досягнутому і обіцяють далі працювати в архівах, збирати спогади, шукати нові факти з минулого, ставити запитання і відповідати на них. І закликають долучатися до цього процесу всіх нащадків потіївківських родів. І заклик цей уже почули, адже видання з’явилося на світ завдяки нащадкам чотирьох славних родів Потіївки — Дабіж, Мошинських, Прилуцьких, Уляницьких.

Наостанок зацитую Євгена Чернецького, який підсумував зроблене такими словами: “Окрім даних, зібраних нами переважно в архівах і бібліотеках, важливим є внутрішній пошук мешканців села — пригадування, переказування, записування… Світлана Соколенко і Петро Прилуцький зібрали відомості про мікросвіт і атмосферу Потіївки ХХ століття. Багато з цих традицій, явищ, моделей поведінки має давнє коріння. І тут слід зауважити, що важливою є не так сама книга, як процеси, що її породили, бо саме вони свідчать про рух у майбутнє”.

   

Справка

Книжка «Українське село. Зажинки до родовідної книги Потіївки на Білоцерківщині» присвячена старожитностям, традиційному світогляду, історії с. Потіївка Білоцерківського району Київської області, розглянутим на деталізованому тлі родоводів її мешканців, що доповнені прикладами генеалогічних таблиць.

Потіївка — не маленький хутір, а середнє за українськими мірками село. Заснована ротмістром ланд-міліції Білоцерківського староства Компаном 1745 року за дозволом (“правом”), наданим білоцерківським старостою Станіславом-Вінцентієм Яблоновським 5 лютого того ж року. Дозвіл фіксує заснування села на урочищі Потіївка, назва якого, можливо, пов’язана з місцевим родом Потіїв (згадуються 1652 р.). На підставі цього документа Компан запросив до нового села 80 шляхтичів, які за оренду садиб з угіддями мали нести військову службу на власних конях. Компан також осадив у Потіївці селян. Книжка починається розповіддю про духовні витоки села, вдало структурованою за віросповіданням її перших мешканців. Читач дізнається про життя, побут і світогляд місцевих уніатів і католиків, юдеїв, православних, протестантів. Після цього автор запрошує читача до головного її розділу, який має назву “Роди”, де в алфавітному порядку подано відомості про всіх мешканців села, від найдавніших ревізій (1795 року) до післявоєнних будинкових книг сільської ради. Загалом зібрано відомості про понад 260 родів. Звісно, інформація про деякі з них лише фрагментарна, з одного або кількох джерел, адже людські долі іноді бувають настільки дивовижні, що не завжди вдається відслідкувати їхні шляхи за допомогою одних лише архівів, нехай навіть і пречудово збережених, як у Потіївці. Мабуть, тому і “зажинки”, бо до “обжинків” ще працювати і працювати. Але початок зроблено направду неперевершений! Окрім списків і генеалогічних таблиць, родоводи доповнені, звісно ж, родинними світлинами.

Завершує свою працю Євген Чернецький розділом “Село”, в якому розповідає про основні віхи історії Потіївки від фіксації назви однойменного урочища до визвольних змагань першої половини ХХ століття.


Проте історико-генеалогічна розвідка кандидата історичних наук, члена Національної спілки краєзнавців України Євгена Чернецького тільки розпочинає енциклопедію села Потіївки!

Понад третина книги — Додаток “Місцеві народознавчі дослідження”, який створили Петро Прилуцький і бібліотекар Світлана Соколенко. Це своєрідний публіцистичний портрет Потіївки ХХ—початку ХХІ ст., відтворений на підставі сотень світлин (зокрема повнокольорових), спогадів, краєзнавчих розвідок. Його розділи — “На зламі історичних епох (початок ХХ століття)”, “Колективізована громада і таблиця її керівного складу”, “Злочини більшовицької окупаційної влади в Україні”, “Підприємці”, “Школа”, “Медицина, бібліотека, сільбуд і Петро Білий”, “Відомості про рід Уляницьких”, “Церква”, “Романтики”, “Традиції, обряди, легенди”, “Село Потіївка в Китайгородському кущі”, “Кольорова Потіївка”. Про кожен із них можна розповідати окремо, проте залишу їхній зміст читачеві. Також цікавими є мапи і картосхема села та його околиць у просторовому і часовому вимірах, які спеціально для цього видання підготував Петро Прилуцький.

Видання адресоване патріотам України, дослідникам родоводу українського народу, бібліотекарям, учителям, нащадкам старовинних родів Потіївки.

Переглядів: 579 | Додав: Sokol | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 SergQuern  
0
<a href=http://zmkshop.ru/novosti/vypolnena-sborka-smotrovoy-estakady-dlya-zheleznodorozhnykh-putey-iz-bystrovozvodimykh-metallokonstr/>смотровая площадка жд весов</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту