П`ятниця, 10.05.2024, 03:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Потіївська сільська бібліотека

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 55
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Листопад » 11 » День української писемності
16:20
День української писемності
 
 
Величнащедра і прекрасна мова,
Прозора й чистаяк гірська вода
То України мова барвінкова
Така багата й вічномолода.
 
Юлія Косинська
 
 
        У листопаді 1997 року було видано Указ Президента України “Про День української писемності та мови”. На підтримку  ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації суспільства цим актом встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.
 Сьогодні українські вчені вважають, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували декілька видів писемності. Деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови в основному складається з аналогів грецьких літер та декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця. Але її, очевидно, знали не всі, оскільки до наших часів дійшов лише один зразок такого письма.
 
     У День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи в школах та бібліотеках. Усі вони присвячені темі писемності та грамотності.
     До Дня української писемності та мови у нашій  бібліотеці підготовлено книжкову виставку "Солов'їну, барвінкову, голосисту- на віки - українську рідну мову в дар дали мені батьки". Експозиція містить різноманітну літературу, пов’язану з українською мовою.

 

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності уже п’ятнадцятий рік поспіль збирає тисячі українців як в Україні, так і за кордоном, демонструючи солідарність тих, хто любить і шанує рідне слово і мову.
Це не лише перевірка знань української мови, а й заохочення до вживання, популяризації, захисту і сприяння розвитку державної мови. Перевірити свої сили  та знанння правопису цього разу зголосились двадцять двоє учнів 6 - 11 класів,
 семеро вчителів школи, працівники сільської ради, бібліотеки.

Переглядів: 342 | Додав: Sokol | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту